Το προϊόν «Ν.Δ.» θέλει ανανέωση  

Λίγες είναι οι περιπτώσεις που η ήττα δεν φέρνει γκρίνια και η ΝΔ- προφανώς- δεν εμπίπτει σε αυτές. Ε, φταίνε λίγο και αυτοί.
Το προϊόν «Ν.Δ.» θέλει ανανέωση
Λίγα πράγματα με διασκεδάζουν όσο τα «φιάσκα». Όταν όλοι θεωρούν ότι πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό γιατί θα ακολουθήσει κάτι υψηλό, και τελικά προκύπτει γκάφα.

Η αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας να διοργανώσει εσωκομματικές εκλογές έκανε το διαδίκτυο να προπονηθεί στο χαβαλέ και καθυστέρησε 2-3 εβδομάδες ένα αποτέλεσμα που λίγη διαφορά φαίνεται πως θα έχει στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.    

Το σημαντικό που έγινε ήταν η επικοινωνιακή βλάβη για τη νέα δημοκρατία. Ήταν η εντύπωση που δόθηκε πως τέσσερις τύποι γενικώς τσακώνονται και τελικά το κόμμα δεν μπορεί να ολοκληρώσει με επιτυχία ούτε μία εσωκομματική διαδικασία- πόσω μάλλον να διοικήσει τη χώρα και μπλα μπλα, που λένε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πρόβλημα ξεκινά λίγο πιο πριν: Από τη διπλή- εντός 9μήνου- συντριπτική ήττα που έφερε γκρίνια και απελευθέρωσε αρκετούς δελφίνους. Σε πιο βαθιά πολιτική ανάλυση-που δεν ξέρω αν ενδιαφέρει και κανέναν- όλοι αυτοί περίμεναν στη γωνία μια που οι περισσότεροι ποτέ δεν αποδέχθηκαν ουσιαστικά τον Σαμαρά.    

Το ουσιαστικό είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα προϊόν που χρειάζεται ανανέωση. Ελέω κρίσης, οι πολιτικές παρατάξεις έγιναν αγνώριστες σε διάστημα 3-4 ετών. Η ΝΔ δεν μετασχηματίστηκε, καθώς η εξουσία είναι ζωογόνος σε ό,τι αφορά την ενότητα οποιασδήποτε παράταξης και ζωοκτόνος σε ό,τι αφορά την δημοφιλία της.

Στη δεξιά αυτά τα αντιλαμβάνονται πιο δύσκολα και ακόμη δυσκολότερα αποφασίζουν αλλαγές, μια που και οι «πελάτες» τους δεν φαίνεται να είναι και πολύ των αλλαγών.

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί έβαλαν την ημερομηνία των εκλογών τόσο μακριά από την προκήρυξή τους. Αν ήταν για λόγους… τεχνικούς το διάστημα προφανώς δεν άρκεσε. Το όλο όμως θέμα δεν λειτούργησε καλά, αφού άφησε άπλετο χρόνο στους υποψήφιους να βγάζουν τα μάτια τους με υπόγειες και λιγότερο υπόγειες, κατινιές. Φαντάζομαι πως οι λόγοι που για δεύτερη φορά η εκλογική διαδικασία ορίστηκε τόσο μακριά είναι μόνο τεχνικοί. Αλλά το δυσάρεστο εφέ του αλληλομαχαιρώματος θα είναι τώρα πιο επώδυνο, όπως έχει φανεί τις δύο αυτές ημέρες.

Ακούω ότι παίζουν προτάσεις προς τον Καραμανλή να αναλάβει την παράταξη ως σωτήρας και αναρωτιέμαι: έχει έρθει άραγε ο καιρός, όπως είχα προφητεύσει, που ο τύπος στα χέρια του οποίου πυροδοτήθηκε η βόμβα της ελληνικής χρεοκοπίας και ο οποίος το έσκασε κανονικότατα, θα ξαναβγεί στο προσκήνιο χωρίς να έχει πει ούτε ένα συγγνώμη.  

Αλλά πάλι, Ελλάδα είμαστε- όλα γίνονται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v